Menu Close

Recepty

Listy nádchovníka môžete odtrhnúť hocikedy v priebehu roka, rýchlo vyrastú nové.


Využitie v kuchyni

  • Aromatické listy sa používajú no dochucovanie mäsa, polievok, rýb a dokonca aj piva.
  • Kvôli svojej silnej aróme sa listy používajú aj na vypchávanie hovädzieho mäsa, jahňacieho mäsa, diviny a hydiny
  • Používa sa na zamaskovanie silných vôní a chutí rýb, baranieho mäsa a kozích výrobkov
  • Listy sú vhodné aj ako náhrada za oregano
  • Sušené listy sa používajú aj na prípravu marinády
  • Listy sa môžu sa jesť aj surové s chlebom a maslom, vyprážané v cestíčku
  • Tiež sa listy môžu použiť ako dochucovadlo pre víno, pivo, šaláty a čaje

Čaj

  • Prísady pre 1 šálku čaju
    • 1 väčší list nádchovníka, alebo 2 menšie listy
    • Med
    • Citrón
  • Postup
    • List/y nádchovníka môžeme na viacerých miestach prelomiť
    • Následne list/y zalejeme horúcou vodou a necháme odstáť aspoň 10 minút. Potom môžeme, ale nemusíme pridať med a citrón

Limonáda

Z listov nádchovníka si môžete spraviť aj výbornú osviežujúcu limonádu. Stačí listy zaliať studenou vodou, alebo minerálkou a pridať ľad a citrón, alebo limetku.


Šaláty

Nádchovník môžete použiť ako prísadu do rôznych šalátov, na dochutenie


Sirup z nádchovníkových listov

Prísady:

  • 40-50 lístkov nádchovníka, podľa veľkosti
  • 1 citrón
  • 1 kg cukru
  • 1,5 litra vody

Postup:

  • lístky zľahka opláchneme
  • citrón zbavíme šupy, môžeme ho aj nakrájať na kolieska
  • necháme zovrieť cca 1,5 l vody
  • lístky spolu s citrónom dáme do hrnca a zalejeme horúcou vodou tak, aby bola hladina vody aspoň 0,5 cm nad lístkami s citrónmi
  • hrniec zakryjeme pokrievkou a necháme odstáť 24 hodín
  • na druhý deň precedíme cez plátno, alebo jemné sitko a opäť privedieme do varu
  • pridáme 1kg cukru a varíme pokiaľ sa nám už sirup bude zdať dostatočne hustý, bežne je to cca 1 hodina kým sirup zhustne (sirup ešte dodatočne trochu zhustne pri chladnutí)
  • keď bude sirup už dostatočne hustý, ešte horúci ho nalejeme do fliaš a poriadne uzatvoríme
  • po vychladnutí ho uložíme na chladnom mieste ako komora, pivnica, kde nám môže vydržať aj niekoľko rokov
  • po otvorení je už odporúčané skladovanie v chladničke

Repelent

Prísady:

  • 1 hrnček listov z nádchovníka
  • 1/2 litra vody
  • 1 lyžica octu

Postup:

  • V hrnci prevaríme vodu
  • Pridáme nádchovníkové listy
  • Odvar zakryjeme pokrievkou a necháme vychladnúť
  • Po vychladnutí precedíme a pridáme ocot
  • Prelejeme do nádoby s rozprašovačom a uložíme do chladničky

Používa sa ako klasický repelent, teda ho stačí nastriekať na telo ,pri možnom riziku výskytu komárov, kliešťov a pod.


Nádchovníková masť

Prísady:

  • 30 stredne veľkých lístkov nádchovníka
  • 200g nesolenej bravčovej masti, prípadne kozmetická vazelína, alebo kokosový olej


Postup:

  • Vo vodnom kúpeli opatrne zohrejte tuk, ktorý ste si vybrali a pridajte čerstvo natrhané lístky nádchovníka.
  • Pri stálej teplote a občasnom premiešaní nechajte tuk aspoň 2 hodiny lúhovať.
  • Potom nechajte vychladnúť a uložte do chladničky na 24 hodín.
  • Po 24 hodinách tuk s lístkami znovu zohrejte a opäť pri stálej teplote a občasnom premiešaní nechajte aspoň 2 hodiny lúhovať.
  • Potom nechajte vychladnúť tak, aby sa masť dala precediť a zliať do pripravených nádob.
  • Naplnené nádoby poriadne uzatvorte a uskladnite v chlade a tme, ideálne v chladničke.

Použitie:

  • pri problémoch s prieduškami si natierajte hrudník
  • pri nachladnutí si natierajte a masírujte chodidlá
  • natieranie vysušenej kože
  • na uľavenie pri drobných popáleninách, kožných zraneniach, alebo ekzémoch


Nádchovníková tinktúra

Prísady:

  • 20 stredne veľkých listov z nádchovníka
  • 0,5 litra alkoholu 80%

Postup:

  • Čerstvé listy z nádchovníka (môžeme ich aj narezať na menšie kúsky) vložíme do dostatočne veľkej nádoby a zalejeme alkoholom
  • Nádobu zakryjeme a premiestnime do tmavej miestnosti, kde sa bude tinktúra nasledujúce 2-3 mesiace lúhovať
  • Tinktúru je dobré každý deň trochu premiešať
  • Ak by listy začali hnednúť, treba ich z tinktúry vybrať
  • Keď je tinktúra hotová, zlejeme ju do menších flaštičiek a uskladníme na tmavom a suchom mieste

Použitie:

  • Tinktúru používame pri nádche, prechladnutí, alebo preventívne na posilnenie imunity
  • Podľa potreby si môžeme dať 10-20 kvapiek každý deň, pridaním napr. do čaju, alebo limonády