Listy nádchovníka môžete odtrhnúť hocikedy v priebehu roka, rýchlo vyrastú nové.
Využitie v kuchyni
- Aromatické listy sa používajú no dochucovanie mäsa, polievok, rýb a dokonca aj piva.
- Kvôli svojej silnej aróme sa listy používajú aj na vypchávanie hovädzieho mäsa, jahňacieho mäsa, diviny a hydiny
- Používa sa na zamaskovanie silných vôní a chutí rýb, baranieho mäsa a kozích výrobkov
- Listy sú vhodné aj ako náhrada za oregano
- Sušené listy sa používajú aj na prípravu marinády
- Listy sa môžu sa jesť aj surové s chlebom a maslom, vyprážané v cestíčku
- Tiež sa listy môžu použiť ako dochucovadlo pre víno, pivo, šaláty a čaje
Čaj
- Prísady pre 1 šálku čaju
- 1 väčší list nádchovníka, alebo 2 menšie listy
- Med
- Citrón
- Postup
- List/y nádchovníka môžeme na viacerých miestach prelomiť
- Následne list/y zalejeme horúcou vodou a necháme odstáť aspoň 10 minút. Potom môžeme, ale nemusíme pridať med a citrón
Limonáda
Z listov nádchovníka si môžete spraviť aj výbornú osviežujúcu limonádu. Stačí listy zaliať studenou vodou, alebo minerálkou a pridať ľad a citrón, alebo limetku.
Šaláty
Nádchovník môžete použiť ako prísadu do rôznych šalátov, na dochutenie
Sirup z nádchovníkových listov
Prísady:
- 40-50 lístkov nádchovníka, podľa veľkosti
- 1 citrón
- 1 kg cukru
- 1,5 litra vody
Postup:
- lístky zľahka opláchneme
- citrón zbavíme šupy, môžeme ho aj nakrájať na kolieska
- necháme zovrieť cca 1,5 l vody
- lístky spolu s citrónom dáme do hrnca a zalejeme horúcou vodou tak, aby bola hladina vody aspoň 0,5 cm nad lístkami s citrónmi
- hrniec zakryjeme pokrievkou a necháme odstáť 24 hodín
- na druhý deň precedíme cez plátno, alebo jemné sitko a opäť privedieme do varu
- pridáme 1kg cukru a varíme pokiaľ sa nám už sirup bude zdať dostatočne hustý, bežne je to cca 1 hodina kým sirup zhustne (sirup ešte dodatočne trochu zhustne pri chladnutí)
- keď bude sirup už dostatočne hustý, ešte horúci ho nalejeme do fliaš a poriadne uzatvoríme
- po vychladnutí ho uložíme na chladnom mieste ako komora, pivnica, kde nám môže vydržať aj niekoľko rokov
- po otvorení je už odporúčané skladovanie v chladničke
Repelent
Prísady:
- 1 hrnček listov z nádchovníka
- 1/2 litra vody
- 1 lyžica octu
Postup:
- V hrnci prevaríme vodu
- Pridáme nádchovníkové listy
- Odvar zakryjeme pokrievkou a necháme vychladnúť
- Po vychladnutí precedíme a pridáme ocot
- Prelejeme do nádoby s rozprašovačom a uložíme do chladničky
Používa sa ako klasický repelent, teda ho stačí nastriekať na telo ,pri možnom riziku výskytu komárov, kliešťov a pod.
Nádchovníková masť
Prísady:
- 30 stredne veľkých lístkov nádchovníka
- 200g nesolenej bravčovej masti, prípadne kozmetická vazelína, alebo kokosový olej
Postup:
- Vo vodnom kúpeli opatrne zohrejte tuk, ktorý ste si vybrali a pridajte čerstvo natrhané lístky nádchovníka.
- Pri stálej teplote a občasnom premiešaní nechajte tuk aspoň 2 hodiny lúhovať.
- Potom nechajte vychladnúť a uložte do chladničky na 24 hodín.
- Po 24 hodinách tuk s lístkami znovu zohrejte a opäť pri stálej teplote a občasnom premiešaní nechajte aspoň 2 hodiny lúhovať.
- Potom nechajte vychladnúť tak, aby sa masť dala precediť a zliať do pripravených nádob.
- Naplnené nádoby poriadne uzatvorte a uskladnite v chlade a tme, ideálne v chladničke.
Použitie:
- pri problémoch s prieduškami si natierajte hrudník
- pri nachladnutí si natierajte a masírujte chodidlá
- natieranie vysušenej kože
- na uľavenie pri drobných popáleninách, kožných zraneniach, alebo ekzémoch
Nádchovníková tinktúra
Prísady:
- 20 stredne veľkých listov z nádchovníka
- 0,5 litra alkoholu 80%
Postup:
- Čerstvé listy z nádchovníka (môžeme ich aj narezať na menšie kúsky) vložíme do dostatočne veľkej nádoby a zalejeme alkoholom
- Nádobu zakryjeme a premiestnime do tmavej miestnosti, kde sa bude tinktúra nasledujúce 2-3 mesiace lúhovať
- Tinktúru je dobré každý deň trochu premiešať
- Ak by listy začali hnednúť, treba ich z tinktúry vybrať
- Keď je tinktúra hotová, zlejeme ju do menších flaštičiek a uskladníme na tmavom a suchom mieste
Použitie:
- Tinktúru používame pri nádche, prechladnutí, alebo preventívne na posilnenie imunity
- Podľa potreby si môžeme dať 10-20 kvapiek každý deň, pridaním napr. do čaju, alebo limonády